Молебан за почетак школске године у Краљеву

У среду 31. августа 2022. у Храму Светог Саве у Краљеву традиционално је служен молебан за почетак нове школске године. Молебан је након вечерње служио протонамесник Александар Јевтић  уз појање братства овога светога храма.

У храму препуном деце ориле су се химне Светима и Богородице и читано је јеванђеље о Христу који благосиља децу. По благослову старешине храма протојереја Радоја Санде, у име братства храма, о. Александар је у беседи пожелео ђацима, учитељима и родитељима, успешну и благословену нову школску годину.

Подсећајући на јеванђелску причу о различитом броју добијених таланата (дарова), рекао је да свако треба да умножава своје таланте, да се не такмичи са другима, него са самим собом. Навео је и пример из приче о Светом Сави и ђаку који је украо мед, истакавши поуку за децу да у школи треба да се служе само својим трудом и поштеним средствима (а не преписивањем или скидањем материјала са препричане лектире са интернета).

Родитељима и наставницима је поручио да од Светог Саве треба да се науче да ни претерана строгост ни равнодушност нису добре. Потребно је наћи прави начин који ће децу упутити на прави пут позивајући их на одговорност.

На општу радост свих присутних, старешина храма протојереј Радоја Сандо са братством, поделио је ђацима пригодне поклоне за почетак нове школске године.

Молитвама Светога Саве и Светог Николаја Жичког и свих српских просветитеља и учитеља да нам Господ подари успешну школску годину!

Вероучитељ Филип Зеленовић

Contact Us