Митровске Задушнице у Храму Светог Саве у Краљеву

У дан када се сећамо наших упокојених, а на празник Светог Артемија и Преподобног Герасима Новог Кефалонијског, Владика Јустин је у Храму Светог Саве у Краљеву служио Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање братства храма.

„Задушнице“ су лепо обележје наше Православне вере јер су то дани када је Црква одредила да се сећамо својих драгих који су се преставили у Господу и да се молимо Богу за њих да их избави од вечног заборава. Тих дана се саборно и литургијски  молимо за оне које волимо а који су привремено смрћу растављени од нас, да их Господ помене у светлости и радости Царства Свога. То што наша вера посвећује велику пажњу онима који су се упокојили уопште не значи да је она „религија мрачних ноћних птица“, како ју је покушао описати један мислилац, а каквом је нажалост доживљавају многи наши сународници. У ствари, то значи да је наша вера топли излив љубави и према њима који су допали шака смрти а уједно и снажно сведочење и исповедање да је „љубав јача и од смрти“. Ту нема ничега „сумрачног“; то је дивна вера љубави у победу Живота и Царства Божијега над смрћу и заборавом.

Између осталих данас смо се на Литургији сетили и свештеника Радомира Булатовића, бившег професора призренске богословије који је као сабрат братства нашега Храма пре више од деценије уснуо у Господу. Нека га Господ приброји реду Својих Светих служитеља који се свагда наслађују сладошћу Лица Његовог.

Након Свете Литургије је одслужен парастос у оквиру кога смо се молили над мноштвом имена упокојених сродника и вољених, наших парохијана.

Ђакон Стефан Милошевски