Марковдан – храмовна слава и рукоположење у Бресници

У Недељу Мироносица, која је ове године 8. маја, када Црква Христова прославља и Светог апостола и јеванђелиста Марка, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин, служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Бресници, у храму посвећеном овом светитељу.

Треба поменути важан јубилеј који се обележава ове године, а то је осам векова од првог писаног помена о селу Бресници, у повељи краља Стефана Првовенчаног Манастиру Жичи. Његовом Преосвештенству су саслуживали Архијерејски намесник љубићки протојереј Никола Вучетић, парох ариљски протојереј Мирчета Крупниковић, парох мојсињски протојереј Милорад Величковић, парох катршки протојереј Саша Станишић, парох мрчајевачки протонамесник Александар Пешић, парох бреснички Милован Вучковић и ђакони Стефан Симић и Александар Јелић. На Светој Литургији, ђакон ариљски Александар Јелић је рукоположен у чин свештеника. Светој Литургији су присуствовале монахиње Манастира Вољавче и велики број верника.

 

По прочитаном Јеванђељу, Епископ Јустин се присутном верном народу обратио беседом. Епископ је рекао да смо ми хришћани по томе што верујемо у Васкрсење Христово, које је темељ нашег постојања и то је смисао и светлост живота нашег.

– Ми смо овде да бисмо трудом на земљи, себе уподобили за Царство Небеско. Истине вере из Светог Писма су нам остале да бисмо читајући веровали у то што пише, а да верујући имамо живот у Христу. Жене мироносице су биле храбрије од ученика Христових и да се због тога Христос прво јавио њима. Пресвета Богородица је заштитница жена и она је та која надахњује све људе на добра дела, рекао је Владика.

У другом делу беседе, Епископ је говорио о Светом апостолу Марку, који је проповедао Јеванђеље у Египту и основао Цркву Божију у Александрији. Због тога што је проповедао, он је мученички страдао, сведочећи истинитост своје вере.

После Свете Литургије, Владика је благословио славске дарове, а затим освештао спомен-чесму у порти, која је подигнута у спомен свих страдалих из ове парохије у Другом светском рату. Потом је за све присутне припремљено послужење у парохијском дому.

Милош З. Јелић, вероучитељ