Мали Спасовдан – слава града Рашке

Сваке године град Рашка обележава своју градску славу Мали Спасовдан који је ове године пао на дан Светих Кирила и Методија, 24. 5. 2018. године. У Храму Светог архангела Гаврила у Рашки служена је Света Литургија којом је началствовао јеромонах Виталије (Милошевић), сабрат Манастира Студеница. Саслуживали су му протонамесник Здравко Николић, протојереј Радован Радосављевић, јереј Данило Петровић, јереј Владимир Јовановић, јереј Предраг Радојевић, јерођакон Агапије Радојевић и ђакон Марко Ерић. За певницом су појали јереј Милован Вучковић и хор храма у Рашки, док се за примерну организацију богослужења старао старешина храма јереј Александар Суботић.

Светој Литургији је, уз мноштво верника из Рашке, присуствовало и општинско руководство на челу са председником општине г. Игњатом Ракитићем, сестринство Манастира Кончул на челу са игуманијом мати Минодором, представници Војске, полиције, ватрогасне службе, директори вртића, основних и средњих школа, и осталих јавних предузећа и културних установа. Посебно треба истаћи радосну чињеницу да је у Светој Ехваристији узело учешћа мноштво деце из предшколских установа, основних и средњих школа, од којих је већина приступила Светој Тајни Причешћа Телом и Крвљу Христовом.

У надахнутој беседи присутнима се бираним речима обратио јеромонах Виталије, честитајући славу, и подсећајући на неопходност, не само прослављања и величања светаца, већ и угледања на светитеље Божије, који су на делу и у личности својој оваплотили позив Господњи. Да будемо свети као Бог што је свет, и да се уподобимо Христу, следујући Светим оцима који су сами испунили вишњи призив усхођења од образа ка подобију, као ови које данас прослависмо – Свети Кирило и Методије.

Након Свете Литургије, улицама града Рашке, кренула је Литија коју је водио и организовао старешина храма отац Александар Суботић,  у којој су поред свих већ поменутих учествовала и многа спортска, фолклорна и културно уметничка друштва. По повратку у порту храма освећени су славски колач и жито, а славски колач је у име града Рашке са свештеницима преломио Председник општине г. Ракитић. По завршетку богослужења сви су присуствовали пригодном културно-уметничком програму који су спремили малишани из вртића са својим васпитачицама, а на крају су сви гости били послужени и окрепљени за трпезом љубави у парохијском дому, која је спремљена старањем општинских власти .

Ђакон Марко Ерић

Фото: Јосиф Распоповић