Литургијско сабрање и освећење црквене продавнице у Ивањици

У Недељу 27. по Духовима, 6. децембра 2015. године, свету архијерејску Литургију у Ивањици је служио Епископ жички Господин Јустин. Епископу су на Литургији саслуживали намесник моравички протојереј-ставрофор Гмитар Милуновић, старешина храма протојереј Милинко Тимотијевић, протојереј Синиша Раденковић, јереј Зоран Стевлић, протођакон Александар Грујовић из Краљева и ђакон Душан Тодорић из Ивањице. Свету Литургију су улепшале са појањем монахиње из манастира Ковиља, свештеници  и теолози.

Пред почетак Свете Литургије, Епископ је са свештенством осветио црквену продавницу која је саграђена ради продаје свећа и осталих црквених производа. Захваљујући изградњи овог објекта продаја црквених производа је премештена из припрате храма, чиме је добијено више простора у самом храму.

На овај благословени дан, свештенство, заједно са многобројним верним народом, се окупило да чују богонадахнуту реч свог духовног оца и Епископа Јустина, а и да заједно са Њим узму учешће у Трпези Господњој. Верни народ се окупио у великом броју на Свету Тајну Причешћа, тако да је поред препуног храма било људи и у црквеном дворишту. У храму, поред вeрника, деце и свештеника, били су присутни и представници локалне власти на челу са председником Општине господином Миломиром Зорићем.

Епископ је у надахнутој беседи говорио о борби човека са злом и сталној потреби ка чињењу добрих дела, као и о томе да се још у уму човековом зачиње добро или лоше дело. Сама помисао на чињење лоших дела је грех. Његово Преосвештенство је говорио и о анђелима који су добили дар од Бога, али и о онима који су пали у грех. Тако исто и људи имају дарове од Бога, али због искушења ђавола падају у грех. Такође је верницима упутио и речи утехе, јер је наш Бог милостив и прима у своје вечно Царство и оне људе који су згрешили, па се покајали. Тако је милостиви Бог опростио и Ниневљанима који су се покајали после Јонине проповеди.

После Свете Литургије је уследило сабрање за трпезом љубави. Старешина храма протојереј Милинко Тимотијевић се пригодним речима захвалио Епископу на великој части коју је указао верницима и свештенству тиме што је посетио град Ивањицу, а након тога је укратко изложио све радове који су завршени ове године у Црквеној општини Ивањица.

Вероучитељ, дипл. мастер-теолог Немања Тимотијевић