Ликовна колонија и дочек моштију Светог краља Драгутина у Ариљу

dls_1604У овој години када Храм Светог Ахилија прославља јубилеј 720 година постојања и 700 година од упокојења ктитора Светог краља Драгутина, трудом и љубављу свештеника и верног народа припремљене су разне духовне радости.

Када наша Црква прославља великог Божијег угодника Димитрија Солунског, Божијом милошћу у наш храм су дошли учесници сликарске колоније. После Свете Литургије добродошлицу нашим гостима пожелео је старешина протојереј Драган Стевић, а колонију је отворио академски сликар Љубивој Јовановић из Ариља, истакавши да је част бити у овом древном храму и да ће у оваквом амбијенту сигурно бити надахнути.

Божијим промислом, а на нашу велику духовну радост имали смо велику част да после много година домаћин ариљске светиње Свети Теоктист буде заједно са нама. По доласку светих моштију служили смо вечерње богослужење, а храм и порта су били испуњени мноштвом народа. Славље су употпунили свештеници наше епархије.

Надахнутом беседом Светом краљу и оцу нашем обратио се старешина храма протојереј Драган Стевић, рекавши између осталог:

“Радује се Црква твоја, свештеници, монаси и народ твој који те је вечерас дочекао и сви од тебе благослов молимо. Добро нам дошао домаћине овог дома и градитељу његов.

Радуј се краљу покајани, светитељу од Бога пројављени, јер у твоје Моравице и Ариље долазиш“.

Бранко Росић, ђакон ариљски