Краљевачки гимназијалци на поклоњењу моштима Светог Николаја у Лелићу

Сутрадан, након испраћаја моштију Светог Првовенчаног Краља, Преподобног Симона Монаха, ми, ученици краљевачке Гимназије, предвођени својим вероучитељима – оцем протојерејом Миломиром Радићем и Филипом Зеленовићем, отишли смо пут манастира Вујна и Лелића, великих српских светиња. У манастиру Вујан, на падинама планине Вујан, присуствовали смо Светој Литургији коју је,  уз игумана архимандрита Јована (Никитовића), служио наш вероучитељ протојереј Миломир Радић. Реч је о светињи у којој се својевремено наш српски Патријарх Павле, као искушеник и ђак богословије, исцелио над моштима вујанског светитеља од тада неизлечиве болести, туберкулозе. Изрезбарио је и манастиру у  знак благодарности Богу даривао крст са распећем и прекрасном посветом. У крилу овога манастира укрепили смо се након духовне трпезе, а у знак љубави и гостољубља, топлим старински припремљеним чајем који је загрејао наша дечија срца.

На путу ка Лелићу, задужбини Светог Владике Николаја Велимировића и његовог оца Драгомира Велимировића, задржали смо се у Истраживачкој станици Петница, јединственој на територији средње и југоисточне Европе. У близини Петнице налази се и Црква Успења Пресвете Богородице.

У једној од највећих српских светиња, манастиру Светог Оца Николе у Лелићу, целивали смо мошти Светог Владике Николаја. То је било незаборавно искуство за четрдесетак краљевачких гимназијалаца. Уз благослов деда Николаја наставили смо наше поклоничко путовање. Отац Миломир Радић све нас је појединачно благословио иконицом на којој је изображен лик Светог Владике Николаја Жичког и Охридског.

                                                                                                                                   ученица Анђа Миљковић