Свечани концерт у Храму Светог Саве у Краљеву

 

У Саборној Цркви града Краљева, по благослову нашегimage-0-02-05-d248afd7199004f73be54d4408574fb25f506e2fa0c7081d1d3dadf405eee4d4-v Епископа, синоћ је одржан свечани концерт духовне музике. Композиције британског композитора сер Џона Тавенера су заједнички изводила два хора – академски камерни хор “Лицеум“ из Крагујевца под диригентском палицом академика Милоја Николића и градски хор “Црвчанин“ из Краљева под вођством професора музике у краљевачкој гимназији Радоша Гвозденовића.

Вече је протекло у дивној атмосфери појања нашем Господу јер је, како је то лепо рекао наш драги гост протонамесник Зоран Врбашки из Саборне Цркве у Крагујевцу, аутор ових композиција писао своја дела са жељом да она попут православних икона које су прозор у Царство Божије исто тако слушаоца уводе у тајну радости и тишине Вишњега Царства. И заиста слушаоци су у додиру са маестралним даром аутора, осликаним у овим композицијама, могли да осете мир, радост и тишину које су проистекле из небеских темеља православне Литургије и православне духовности које је Џон истински пригрлио целим својим бићем.

Џон Тавенер, један од најзначајнијих британских композитора друге половине двадесетог века и првих деценија двадесет првог века (због свог доприноса музици добио је витешку титулу и ословљаван је са сер) је пригрлио Православну Цркву и своје надахнуће је проналазио у православном доживљају подвига и живота. Ми Срби би морали бити поносни на њега, јер је своје монументално дело „The Veil of the Temple“ („Храмовна Завеса“), које изводе четири хора и мноштво солиста, а извођење траје седам часова, осмислио читајући стихове наших средњовековних поета који су својим стиховима говорили о љубави Божијој.

Овај концерт је био својеврстан омаж овом великом аутору, о коме се код нас мало зна, али и својеврсно сећање Краљевчана и Крагујевчана на октобарске жртве 1941. године. Мноштво људи који су испунили сводове храма су у молитвеном расположењу отишли својим домовима и из тог разлога нам је драго што смо имали прилику да организујемо овакав догађај – јер Црква треба да буде средиште, па и културно средиште, око кога ће се наш народ окупљати.

                                                                                                Ђакон Стефан Милошевски