Књига о проти Милутину Тесли у издању манастира Студеница

korice-tesla

Наруџбе: 036/5436-050; 064/886-47-61

На данашњи дан, пре 159. година рођен је српски геније Никола Тесла (1856-1943), син православног проте Милутина Тесле (1819-1879) и мајке Георгине Ђуке, рођене Мандић (1821-1892). Прота Милутин је био предан свештеник, интелектуалац и српски национални радник.

Годину дана пре рођења сина Николе Тесле, његов отац сештеник Милутин сведочи о „Божјем феномену“ који се догодио на Петровдан 1855. године изнад Смиљанске долине. Николин отац, свештеник Милутин је о овом чуду писао 1855. године у новинама „Србски дневник“. Мали „Божји феномен“ најавио је рођење српског генија. Годину дана после поменутог догађаја родио се геније Никола Тесла. О овоме, као и о осталим детаљима који су у вези са рођењем Николе Тесле, говори студија: српски прота Милутин Тесла 1819–1879), отац Николе Тесле.

На 159. годинаод рођења Николе Тесле изашла је књига:

МИЛОВАН МАТИЋ

српски прота Милутин Тесла (1819–1879), отац Николе Тесле

издавач: Манастир Студеница, 2015. година

Најзад прва књига о Милутину Тесли (Радуч, 1819 – Госпић, 1879), која доноси нова сазнања о пресудним утицајима оца Милутина на васпитање и образовање сина Николе.

Након дугогодишњих истраживања, аутор приказује целовиту биографију и све до сада пронађене радове, преписку и записе проте Милутина Тесле, српског националног радника, трибуна, проповедника, полиглоте, песника, просветитеља, оца генијалног Николе Тесле.

Милутин Тесла је дуго у неправедном и неоправданом забораву, иако то можда звучи парадоксално с обзиром да се његово име помиње у свим биографским записима о његовом сину Николи. Сем неких спорадичних страница на интернету, последњи озбиљнији текст о њему објављен је пре више од осамдесет година (1928), а академик Василије Крестић је нешто више осветлио његов боравак у Смиљану на основу новооткривених и драгоцених писама у својим радовима 2006. и 2009. године.

Књига има два дела. У првом делу обрађује порекло породице и презимена Тесла, биографије Милутиновог оца Николе и мајке Ане, супруге Ђуке, брата Јосифа, другог сина Данила и три ћерке: Милке, Ангелине и Марице, као и сва четири ујака Мандића.

Свестрано је истражен животопис Милутина Тесле у свим његовим аспектима: школовање, брак, сва места службовања – Штикада, Сењ, Смиљан и Госпић, рођење, одгајање и однос са сином Николом. Посебан осврт је усмерен на лик проте Милутина као врсног проповедника, дописника, стихотворца, књигољупца и узорног православног свештеника који је неговао добре односе са римокатолицима и муслиманима. Други део књиге доноси прилоге у оригиналном облику: дописе, записе, преписку, сведочења савременика, као и накнадна истраживања.

Преузето: Манастир Студеница