Канонска посета Епископа жичког Господина Јустина Цветкама

Друге недеље по Духовима ,а на дан када Света Црква прославља успомену на Сабор свих подвижника просијавших на Светој Гори Атонској и када се слави успомена Светог Никите Исповедника Халкидонског, у селу Цветкама код Краљева виноград Господњи посетио је Преосвећени Владика жички господин Јустин.

Свог архипастира је са радошћу дочекао верни народ овог краја. У чину литургијског благодарења Господу „због свега и за све“ Преосвећеноме Владики саслуживали су архијерејски намесник жички протојереј ставрофор Ненад Илић, протосинђел Сава (Илић), војни свештеник потпоручник Владимир Благојевић, ђакон Стефан Милошевски, као и старешина храма у Цветкама протојереј Иван Терзић, уз певање црквеног хора из Краљева.

 

У својој беседи Преосвећени Владика је подсетио присутни народ да је Васкрсли Господ наш Исус Христос Спаситељ света испунивши своје обећање ниспослао Духа Светог на своју Цркву и да је Црква једино место где се ми спасавамо. “Дивна је благодат када можемо барем недељно да дођемо у свети храм, да се сусретнемо са својим ближњима и са својим Господом. Када се са њима сусрећемо онда се сусрећемо са самим собом, са својим слабостима, са својим несавршеностима. Слушајући Јеванђење Христово и држећи заповести Његове, ми узрастамо у меру висине раста Христовог. Без тога ми смо и даље у греху, и даље смо слаби људи“.

Преосвећени Владика је осврнувши се на јеванђелско читање о рибарима, потоњим апостолима, које Христос позива и који полазе за Њим оставивши мреже своје, поучио да и ми треба у овом свету да својим животима сведочимо оно у шта верујемо, оно што је нада нашега спасења.

Након Причешћа најсветијим тајнама и завршене Свете Литургије, уготовљено је послужење за сав присутни народ.

Протојереј Иван Терзић