Канонска посета Епископа Јустина Каони

На дан када наша Света Црква прославља Светог свештеномученика Лукијана и Преподобног Јевтимија Новог, Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Цркви Усековања главе Светог Јована Крститеља у Каони. Том приликом је напрсним крстом одликовао дугогодишњег пароха каонског протојереја Љубинка Корићанца.

Владики Јустину су на Светој Литургији саслуживали: протојереј-ставрофор Милун Ивановић, архијерејски намесник драгачевски, протојереј-ставрофор Љубинко Корићанац, старешина храма у Каони, протођакон Александар Грујовић и ђакон Александар Јаћовић. Служби је заједно са верним народом присуствовала госпођа Весна Стамболић, председница Општине Лучани, као и народни посланик у Влади Србије Бошко Обрадовић.

Преосвећени Владика се у својој беседи осврнуо на Јеванђење које је читано на Светој Литургији. Господ је испричао причу из свакодневног живота, причу која крије највеће тајне неба и земље. Он није дошао само образованима и богатима него је, као премудри Творац, прилагодио своју реч свима да је разумеју и схвате. Реч која падне на чисто срце даће добар и велики плод. Како каже Свето Писмо, био је човек који се облачио у скупоцене хаљине, а поред њега живео је убоги Лазар који је тражио мрве да се нахрани. Богаташ је и то презрео, и није хтео ни да погледа на њега. Дошло је време, које ће свакоме од нас доћи, време када се завршава позорница овог живота. Умро је Лазар, а умро је и богаташ и видео Лазара у наручју Авраама. Да не би и браћа његова доспела као и он на место мучења, обратио се Аврааму са молбом да пошаље Лазара да их упозори. Мислио је да ако им неко дође из мртвих повероваће. Авраам му је одговорио да су имали Мојсеја и пророке и нису им веровали.

Све је више оних који су у беди и сиромаштву. Све је више оних који владају овим светом тврда срца и без осећаја према ближњима. Само је Господ Бог тај који може да избави човека из беде, слабости и тешкоћа. Људи који су огрезли у греху толико су далеко удаљили свој ум од светлости да виде само оно у чему јесу.То су греси, сласти, среброљубље и грабеж. Господ жели да се сви спасу и да препознају Његове спасоносне речи. Оваплоћен од Пресвете Богородице и рођен као истинити Бог и Човек, Христос је наше начело, светлост и извор нашег живота, наша сладост и наша радост.

Након Свете Литургије сабрање је настављено у црквеној сали, где су се верни још једном окупили око свог Пастира благодарећи му на посети и благословима.

 

Ђакон Александар Јаћовић