Једнодневни излет ученика из Годачице и Витановца

У суботу, 18. маја 2019. године, ученици ОШ „Олга Милутиновић“ Годачица и ОШ „Милунка Савић“ Витановац посетили су Манастире Студеницу, Сопоћанe и Ђурђевe Ступове.
Ученици ових школа су у пратњи наставника верске наставе, имали прилику да виде једне од најзнаменитијих манастира у нашој земљи, тј. места у којима је и настала прва српска држава. Ово је била једна лепа прилика да ученици виде живу слику Немањићке историје и владавине.

Први манастир који су посетили био је Манастир Студеница, задужбина великог жупана Стефана Немање. После подигнутих храмова Светог Николе и Пресвете Богородице код Куршумлије, Ђурђевих Ступова код Раса, велики жупан Стефан Немања као своју највећу и најзначајнију задужбину подигао је Манастир Студеницу, у периоду од 1183. до 1196. године. Главни храм манастирског комплекса посвећен је Пресветој Богородици „Добротворки“ (Успенију Пресвете Богородице 28/15. августа). Све у свему, једна дивна прилика да се види сведочанство наше вековне православне културе на овим просторима. Старе фреске у овој светој обитељи датирају из 1208. или 1209. године, што је доказ да су настале много пре Микеланђеловог осликавања Сикстинске капеле. Ученици су након обиласка манастирског комплекса, имали прилику да виде савремену интерактивну поставку у визиторском центру, тј манастирској трпезарији. Видели су виртуелни приказ манастирских знаменитости.
Након тога, кренуло се пут Манастира Сопоћана. Овај манастир налази се недалеко од Новог Пазара. То је задужбина краља Уроша Првог, који је и подигао Храм Свете Тројице над самим извором реке Рашке. Име је добио по речи „сопот“, што значи извор. Манастир је више пута девастиран од најезде страних народа, па нису све фреске сачуване. Једна од најлепших сачуваних фресака је фреска Успења Пресвете Богородице. Добри домаћини овог светог места су почастили и освежили ученике наше школе.

 

Ношени благословом ових светих обитељи, ученици су кренули ка Манастиру Ђурђеви Ступови.
Ђурђеви Ступови су манастир који је посвећен Светом Ђорђу. Манастир је подигао велики жупан Стефан Немања у првим годинама своје владавине. Изградња је завршена 1171. године. То је један од најстаријих манастира и уврштен је у светску културну баштину и под заштитом је УНЕСКА. Манастир постоји око 845 година. Од тога је 300 година у рушевинама и око 40 година се обнавља. Од првобитног живописа у цркви је остало веома мало трагова. Међутим, о њему се зна преко старих фотографија које су настале између два Светска рата, као и из првих истраживања (Н. Л. Окуњев). После Другог светског рата један део декорације и фресака је скинут са зидова и пренет у Народни музеј у Београду.
У полукалоти се налазио Исус Христос Сведржитељ окружен анђелима. Зидне површине куполе биле су осликане фигурама пророка Илије, Јелисеја, Данила и Захарија Млађег, док су изнад пророка Данила били Свети Азарије и Ананија. На западном пару пандатифа налазили су се Свети јеванђелисти Лука и Марко, између њих Света Керамида, а на јужној и северној страни овог прстена били су медаљони са анђелима. Горња и средња зона посвећене су великим празницима и сценама Христових страдања: Сретење, Крштење, Духови, Васкрсење Лазара, Цвети, Преображење, Издајство Јудино, Успење Пресвете Богородице, Распеће и вероватно Оплакивање. У доњој зони су били свети ратници и попрсја светитеља. На потрбушју лука пролаза из наоса у припрату, у посебним оквирима су се налазили Свети Пров, Тарах и Андроник а испод њих Свети Петар и Павле.

Уз Божију помоћ, ношени дивним утисцима и несвакидашњим искуством, ученици су се са својим вероучитељем  запутили назад у Краљево. Овакав вид излета је наишао на одушевљење код ученика, који су изразили жељу да сваке године посећују манастире по Србији.

Вероучитељ Ненад Петровић