Једнодневни излет у Врњачку Бању, Љубостињу и Стубал

У суботу 1. јуна ђаци из свих осам разреда ОШ ,,Јован Цвијић“ из Сирче код Краљева били су на једнодневном излету у Врњачкој Бањи. На излет су пошли са својим одељенским старешинама и вероучитељем. Том приликом посетили су две велике светиње Западног Поморавља: Манастир Љубостињу и Манастир Преподобне мати Параскеве у селу Стубал. Излет је у потпуности реализован новцем који је прикупљен на школској васкршњој изложби 24. априла.

Путовање смо започели око 8 часова изјутра. Најпре смо посетили Манастир Љубостињу, задужбину Свете кнегиње Милице, који се налази у селу Прњавор у Крушевачкој епархији. Од поласка до доласка у манастир пратила нас је јака киша. Али, Богу хвала, остатак дана није се познавао по јутру.

У манастир смо стигли за време Канона Евхаристије, те су неки од ученика приступили Светој Чаши, на велику духовну радост свих. По свршетку Свете Литургије парох љубостињски, јереј Данијел Стефановић одржао је ђацима кратку али садржајну беседу о врлини послушности. Потом нас је манастирски водич одвео у припрату да би нам испричао нешто о историји и архитектури манастира. У припрати смо се поклонили кивоту са моштима Свете кнегиње Милице, тј. Преподобне Евгеније-Ефросиније и купили нешто у манастирској продавници. Да радост наша буде потпуна, када смо изашли из манастира, киша је престала да пада и тако је остало током читавог излета.

Следеће одредиште била је Врњачка Бања. Ту смо имали прилике да уживамо у вожњи чувеним возићем и разгледању свих важнијих објеката у Бањи. Након вожње ученици су добили око педесет минута слободног времена у центру Бање, где су купили много сувенира и направили велики број фотографија.

 

 

 

Треће и последње одредиште био је Манастир Свете Петке у селу Стубал. Окупљени испред храма, од манастирског водича слушали смо о настанку и развитку самог манастира, а потом смо се упутили иза храма, где смо обишли познати Библијски парк: реплике Синајске горе, гробнице старозаветних праотаца, Голготе, пећина Христовог рођења и Васкрсења. Овде су ђаци направили највећи број фотографија на излету и вероучитељу постављали мноштво питања, на која овај због бројности и недостатка времена није у потпуности стигао да одговори! По обиласку Библијског парка, упутили смо се у капелу, где смо се поклонили остатку Часне трпезе из  XV века, а потом у  храм. У храму смо се поклонили пред кивотом у ком се налази покров Свете Петке, донет у манастир 2000. године из румунског града Јашија, где почивају мошти Свете мати Параскеве. Након обиласка ових двеју великих светиња, око 14 часова упутили смо се натраг ка Сирчи, благодарни Господу и Светој Петки на лепом времену и испуњеном дану.

Молитвама Преподобне мати наше Параскеве и Преподобне Евгеније-Ефросиније да нас Господ помилује и спасе! Амин.

Вероучитељ Филип Зеленовић