Једнодневни излет у Манастире Студеницу и Жичу

У суботу 26. маја, ђаци свих разреда ОШ ,,Јован Цвијић“ у селу Сирча код Краљева, посетили су Манастире Студеницу и Жичу, заједно са својим разредним старешинама и вероучитељем. Новац за овај излет, ђаци су зарадили од продаје васкршњих јаја на школској изложби.

На пут се кренуло око 7 часова изјутра. Ведро јутро наговештавало је веома леп дан и сунчан дан. И било је у праву. Време нас је послужило током читавог путовања. Ученици су као и време били ведрог расположења и позитивне енергије.

Излет је почео посетом Манастиру Студеници и то Богородичиној цркви. Сто ученика од првог до осмог разреда пажљиво је пратило кустоса овог манастира, постављајући му потом бројна и занимљива питања. Након разговора са кустосом, ђаци су се поклонили моштима Светих Немањића, остављали добровољни прилог манастиру, као и листиће са именима за проскомидију. Ученика су обишли и Краљеву цркву и Никољачу, а потом се упутили ка сувенирници. У манастирској сувенирници ученици су добили на поклон иконице, а затим смо се сви упутили ка манастирском конаку, где нам је братство манастира припремило богато послужење и дочекало нас у духу традиционалног гостољубља.

Иако се Студеница налази у близини града Краљева, многи од ученика осетили су на данашњем излету посебну радост, јер су први пут у свом животу посетили овај манастир.

По освежењу у манастирском конаку, наставили смо пут ка другој великој задужбини Светих Немањића у околини Краљева – Жичи. Ту нам је по уласку у припрату Спасове цркве, кустос манастира пустио краћу видео-презентацију о историји манастира, а потом нас увео у наос, где нам је испричао о жичком фрескопису и архитектури. И у овом манастиру ученици су доста времена провели у обиласку манастирског комплекса, фотографисању и куповини сувенира. Многи од њих се нису сећали када су претходни пут посетили Жичу, а било је и оних који су је сада посетили први пут!

Из Жиче смо се, потом, упутили натраг ка Сирчи. Благодарни Богу и Светим Немањићима и испуњени лепим утисцима и искуствима, вратили смо се кућама око пола три после подне, са надом да ћемо следеће године посетити и друге велике задужбине српских владара.

Вероучитељ Филип Зеленовић