Изложба ризнице шилопајске Црквене општине

Благословом нашег Епископа г. Јустина, а у организацији Музеја Рудничко-таковског краја, Црквене општине Шилопај и протонамесника Драгана Ђорема, архијерејског намесника таковског, организована је 17. октобра увече изложба Ризница цркве Светог Николе у Шилопају у згради музеја у Горњем Милановцу.

Изложба је организована као мали допринос обележавању 80 година од освећења цркве и великом јубилеју Српске Православне Цркве. На отварању изложбе били су присутни директори и представници културних и просветних институција града, представници општинских власти, свештеници из таковског намесништва као и потомци ктитора и људи пореклом из Шилопаја.

 

Црква Светог Николаја Мирликијског је једна од најлепших парохијских црква наше Епархије, подигнута је у периоду од 1936. до 1939. заслугом предратног трговца Љуба, пореклом из овога села, и супруге његове Маре Сарачевић, а освећење је извршио Свети владика Николај Велимировић 1939. године. Наш Епископ је поводом 80 година од освећења на  Светог великомученика Прокопија, посетио овај храм у селу Шилопај недалеко од Горњег Милановца и служио Свету Литургију.

Сви они богослужбени предмети и сасуди су материјално и уметнички вредни. Укупно 31 експонат, којима је опремљена шилопајска црква приликом освећења 1939. године, били су предмет ове изложбе. На отварању изложбе прво је говорио директор музеја и кустос Саша Марушић који је изнео кратак историјат цркве у Шилопају, затим Милојко Сарачевић, потомак ктитора и организатор заштите и обнове цркве, и на крају протонамесник Драган Ђорем, који је после кратког говора и формално отворио изложбу. Уследио је приказ филма са освећења цркве и послужење.

Ђакон Александар Пејовић