Излет краљевачких гимназијалаца

Краљевачки гимназијалци и њихови вероучитељи решили су да искористе Михољско лето и два протекла викенда за одлазак на једнодневни излет у Тополу, Нови Сад и светиње Фрушке Горе. Излет су за ученике свих разреда организовали вероучитељи протојереј Миломир Радић и Филип Зеленовић, и то у две туре: у суботу 12. октобра за ученике прве и треће године, и у недељу 20. октобра за ученике друге и четврте године. С обзиром на то да је ученицима свих разреда ово био једини излет планиран за ову школску годину, ученици су се одазвали у великом броју. Осим ученика, на излет су пошли и поједини професори краљевачке гимназије, па су аутобуси у обе туре били попуњени.

У суботу 12. октобра на празник Светог Киријака Отшелника-Михољдан, ученици прве и треће године пошли су на излет у 7 сати изјутра. Прва дестинација била је Топола. Тог викенда се у граду одржавала 56. берба грожђа, па су улице биле испуњене тезгама са традиционалним домаћим производима: вином, ракијом, сухомеснатим производима, рукодељем, резбаријом, итд. Кроз улице препуне разног света, упутили смо се пешице ка Цркви светог Ђорђа на Опленцу. Ту су ученици срдачно дочекани од стране кустоса , који им је најпре испричао о историјату ове светиње и њеним очаравајућим мозаицима, а затим их повео у крипту храма, маузолеј династије Карађорђевић. Након сат времена боравка на Опленцу, кренули смо истим путем ка аутобусима. У повратку смо имали прилике да разгледамо и купујемо производе изложене на тезгама.

Следећа дестинација био је Нови Сад. Ту смо стигли око 2 сата после подне и оставили ученицима и професорима два сата слободног времена за шетњу по ,,српској Атини“. Већина ученика и професора обишла је Трг слободе, Саборни Храм Светог великомученика Георгија, Успенску цркву, Владичански двор Епархије Бачке, зграду Српског Народног Позоришта и римокатоличку цркву Имена Маријиног.

Након два сата проведена у Новом Саду, упутили смо се на српску Свету Гору. Тамо смо најпре обишли Манастир Врдник, а затим Манастир Јазак. У обе ове светиње били смо дочекани у духу традиционалне манастирске гостопримивости. Ипак, стекли смо утисак да је ученицима боравак у Манастиру Јазак био упечатљивији због Акатисту Светом цару Урошу и поклоњења његовим моштима. Пошто је главни Храм Силаска Светог Духа на апостоле био затворен због рестаурације, мошти цара Уроша су премештене у манастирску капелу. По благослову игуманије мати Параскеве, ученици су у омањим групама улазили у капелу и целивали кивот са моштима Светом цара Уроша.

После сат и по времена боравка у фрушкогорским светињама, кренули смо натраг за Краљево у вечерњим сатима. У Краљево смо се вратили око девет часова увече, испуњени благодаћу Духа Светога и благодарећи Богу, Светом Киријаку и Светом цару Урошу на прелепом и испуњеном дану.

У недељу 20. октобра на празник Светих мученика Сергија и Вакха-Срђевдан на излет смо кренули са ученицима друге и четврте године. План пута био је нешто другачији у односу на прошлу суботу. Пошто је била недеља, отишли смо право на Опленац како бисмо учествовали на Светој Литургији. Литургију су служили јереј Никола Илић и протојереј Миломир Радић, а чтецирао је студент Православног богословског факултета у Београду и бивши ученик наше гимназије Душан Дуњић. Отац Миломир одржао је ученицима беседу о Литургији као догађају од суштинске важности за спасење читавог космоса и подсетио их да смо сви одговорни не само за себе и свој живот већ и за творевину Божију. Посебну радост осетили смо када су поједини ученици и колеге професори приступили Светој Чаши, причестивши се Телом и Крвљу Господа Исуса Христа. Снажан утисак Света Литургија и Црква Светог Ђорђа оставиле су на Луцију Мак, матуранткињу из Немачке која се тренутно налази на хоспитовању у краљевачкој гиманзији,  и која до сада није имала прилике да учествује на православној Литургији, нити да се ближе упозна са лепотом српске црквене уметности.

После учешћа у евхаристијском сабрању на Опленцу, наставили смо пут ка великој светињи Епархије бачке—Манастиру Ковиљ. У овај духовни бисер стигли смо око поднева и у њему остали око сат времена. Ученици су имали прилике да уживају у импозантној и за ове просторе неуобичајеној архитектури манастира, затим прелепим фрескама живописаним у византијском стилу и иконостасу из 18. века урађеном у типичном барокном стилу.

Из манастира Ковиљ продужили смо у град Нови Сад. Као и протеклог викенда, оставили смо ученицима и колегама два сата слободног времена и успели смо да посетимо многе знаменитости овога града.

Након двочасовног боравка у Новом Саду пошли смо натраг за Краљево, преко Фрушке Горе и аутопута ,,Милош Велики“. У Краљево смо се препуни утисака вратили око девет часова увече, благодарећи Богу и Светим мученицима Сергију и Вакху.

Излети пружају ученицима јединствену прилику да боље упознају и себе и друге, као и да уживо виде и осете све оно о чему им се у учионицама само приповеда и на сликама показује. Нека би дао Бог да оваквих часова практичне наставе веронауке буде што више, на радост и духовно узрастање ученика и вероучитеља, а све у славу Божију. Амин!

Вероучитељ Филип Зеленовић