Ивањдан у Ратини

Дан чудесног рођења Светог Јована Крститеља, Црква у Ратини обележава као своју храмовну славу. И ове године упркос обилним летњим пљусковима кише, верни народ је испунио своју цркву. Света Литургија је почела у 8. часова. Литургију је служио протојереј-ставрофор Лазар Васиљевић  уз саслужење протојереја Радоја Санда, протојереја Драгана Тубе и јереја Ивице Тадића.

Отац Радоја је у својој беседи окупљеним верницима нагласио значај рођења Претечиног, рекавши између осталог: „Свети Јован Крститељ је рођен на чудесан начин и био је поклон његовим родитељима, Захарију и Јелисавети, који су остали верни Господу у свако доба, а такође су подигли свог сина као дечака за кога су веровали да ће обављати пророчку службу. Нека овај догађај буде подстрек за све родитеље и породице да се труде својој деци омогућити искуство духовног живота и раста, служења Богу и потпуне верности њему као што то учинише праведни Захарија и Јелисавета.“

На радост свих нас Светој тајни причешћа приступило је мноштво верних међу којима и велики број малишана. Овогодишњи домаћин славе и колачар био је Златан Петровић из Ратине са својом породицом. Након Свете Литургије уприличена је трпеза љубави за све присутне госте.

Трипо Спахић, професор историје