Исповест свештенства Архијерејског намесништва љубићког

На дан када Света Православна Црква прославља успомену на свету мученицу Гликерију у четвртак, 26. маја 2022.г. у Храму Покрова Пресвете Богородице у Миоковцима, одржан је братски састанак и исповест намесништва љубићког.

Храм Покрова Пресвете Богородице  је саграђен 1815.г, првобитно као храм од дрвета и подигнут је част победе српске војске на брду Љубићу, а подигла га је књегиња Љубица, како би се одужила храбрим устаницима. На његовом месту подигнут је већи храм од чврстога материјала 1890. Нови храм је освештао 1839. тадашњи Епископ Жички Николај. Блаженопочивши Патријарх српски Герман Ђорић је од 1927. до 1931. службовао као парохијски свештеник при овоме храму.

 

Светом Литургијом је началствовао протојереј Милинко Стојковић, парох други мрчајевачки, а саслуживао му је парох рожачко-пријеворски протонамесник Александар Суботић. На Светој Литургији је беседио протонамесник Александар Суботић, парох рожачко-пријеворски. Обратио је се браћи свештеницима  речима љубави и благодарења Богу „Све што створи Бог, добро бејаше веома“ (Пост 1,31).

Оваплоћени Богочовек у свему може бити и јесте нама близак сем у греху. Бог као Света Тројица је заједница слободе и љубави ничим условљене, образац Кога следимо. Познавши Сина спознајемо и Бога Оца и Духа Светога. Пад човеков представља одрицање од истинског живота и иступање из заједнице са Богом. У наставку су изнете основе хришћанског живота који је утемељен у Светим Тајнама Цркве.

За време трпезе љубави присутном свештенству обратио се старешина храма Покрова Пресвете Богородице  парох миоковачки јереј Иван Босић, исказавши захвалност што му је указана част да у његовоме храму  буде  братски састанак и свештеничка исповест.

Потом се свештенству обратио духовник архимандрит Давид (Васиљевић) сабрат Манастира Никоље, подсетивши да смо посленици на њиви Господњој, да је жетва спремна, будући да смо сами слаби, а вршимо службу узвишенију од ангелске, морамо имати љубави и разумевања за верне, које руководимо.

Архијерејски намесник љубићки протојереј Никола Вучетић парох прељински захвалио се духовнику на указаној љубави и на примљеним поукама, а свештенство похвалио за досадашњи труд приликом вршења пастирске службе. Речи захвалности упутио је јереју Ивану Босићу пароху миоковачком на богоугодном труду исказном у припреми братског састанка и поздравио је том приликом будућег домаћина братског састанка пароха мојсињског протојереја Милорада Величковића.

Поред парохијских свештеника на свештеничкој исповести су били присутни пензионисани пароси: протојереј-ставрофор Милорад Ђорем, протојереј-ставрофор Милан Мирковић и јереј Јован Вуковић.

Протонамесник Александар Суботић