Илиндан у Бајиној Башти

У Бајиној Башти, у храму Светог пророка Илије, прослављена је храмовна слава – Свети пророк Илија. Евхаристијом је началствовао игуман манастира Раче о. Герман (Авакумовић), а саслуживали су протојереј ставрофор Милић Драговић (Ужице), протојереј Милан Живановић (Антверпен, Белгија), јереј Божо Главоњић (Пожега), архијерејски намесник рачански протојереј Милинко Лукић, свештеници из намесништва рачанског протојереј Горан Милинковић и јереј Мирко Крупниковић, као и нови ђакон храма Светог пророка Илије Немања Матејић.

На Литургији је беседио о. Милан Живановић, који се већ неколико година стара о пастви у Антверпену (Белгија). Он је говорио о пламеној вери пророка Илије и о огњу који је дошао са неба, као Божји одговор на пророкове молитве. Слично овом библијском догађају, и данас, Бог огњем сведочи о истинитости и исправности православне вере пројављујући се сваке године у виду Светог Огња, на празник Васкрсења у Јерусалиму. Он је подстакао верни народ да следује пример пророка Илије када су у питању пламена ревност и спремност да се служи Господу. Такође је нарочито истакао значај велике прилике и привилегије коју Бајинобаштани сада имају, а то је да на посебан начин посведоче своју веру и свој однос са Богом – градећи нови храм посвећен Светом Сави. Таква прилика и такав благослов, по речима оца Милана, није нешто чиме се може похвалити свака генерација верника, већ је то заиста привилегије и благослов садашњим генерацијама Бајинобаштана.

Након литије која је прошла градом, верни народ се вратио у порту где је одржан помен Евелини Хаверфилд, храброј Шкотланђанки која је, у тешким временима Првог светског рата, положила свој живот за грађане Бајине Баште. Управо  ове године је обележено и 150 година од рођења ове хероине, чији се лик и дело изузетно поштују у нашем граду, а томе у прилог говори и чињеница да је њен гроб управо у порти православног храма Светог пророка Илије, али и то што Дом Здравља, као и парохијски дом носе име управо по њој. О томе је у претходним данима извештавао и дневни лист Политика. Више о Евелини Хаверфилд и о односу наших суграђана према њој, можете сазнати у чланку који је доступан на линку http://www.politika.rs/scc/clanak/385859/Bajina-Basta-slavi-vek-i-po-od-rodenja-Eveline-Haverfild.

Непосредно након помена је, за све присутне госте, одржан кратак и пригодан културно уметнички програм у коме су своје вештине у неговању народне традиције приказали чланови Културно уметничког друштва “Миленко Топаловић“ из Бајине Баште одигравши пар сплетова народних игара. Убрзо, после завршетка кратког концерта, за све присутне је припремљена трпеза на којој су се верници окрепили и наставили прославу свог светитеља заштитника.

дипл. теолог Ненад Зекавица