Храмовна слава у Матарушкој Бањи

На Видовдан, дан молитвеног празновања светог кнеза Лазара и свих косовских мученика и новомученика из рода српскога, вековима се сабира у свете храмове верни народ, да се подсети, помоли и не заборави на славне и непролазне догађаје и светитеље нашег рода који украсише вечни календар светих Божијих угодника.

У недељу на Видовдан 28. јуна 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин началствовао је светим Евхаристијским сабрањем у храму светог кнеза Лазарa у Матарушкој Бањи уз саслужење архимандрита Тихона (Ракићевића), игумана студеничког. архимандрита Дамјана (Цветковића), архијерејског заменика протојереја-ставрофора Љубинка Костића и архијерејског намесника жичког протојереја Миломира Радића. Мноштво верног народа учествовало је молитвено у светом богослужењу прослављајући велики празник народа српскога, косовске јунаке и угоднике Божије, као и данашњу храмовну славу. У току Литургије владика Јустин је у чин свештеника рукоположио ђакона Милана Шишовића из Чачка.

У беседи поводом данашњег великог празника владика Јустин је казивао о историјским приликама пред славну битку и опредељење светог Кнеза Лазара да поведе своју војску и народ у Царство Небеско. Угледајући се на Господа Исуса Христа, који је, оваплотивши се, сишао на земљу, страдао и распет био ради спасења људи, и Кнез Лазар је изабрао тај пут. Страдањем у боју за Крст Часни и слободу златну, а не дипломатијом до мира и останка на власти, определио се за оно што је најспасоносније за српски народ. У наставку беседе владика се осврнуо на данашњи проблем избора код младих људи када се, у тешкој економској ситуацији треба определити да ли ће своје знање и умеће употребити на корист своје отаџбине или ће за бољим животом отићи и радити у другим земљама.

Потом је са домаћинима  благословио и преломио славки колач. Сабрање верних, након храма настављено је у просторијама Црквене Општине, где је владика Јустин освештао нови живопис у трпезарији парохијског дома.

За време трпезе присутнима је беседио игуман студенички Тихон, честитајући празник и подсетивши на опредељење васцелог српског народа за Царство Небеско и додавши да коме оно (Царство Небеско) овде на земљи започне никада се не завршава. У име домаћина, Епископа Јустина, госте и верни народа поздравио је прота Љубинко Костић, који је цитирајући светог владику Николаја Велимировића рекао да је данашњи дан повод за сећање свих нас на времена славне српске историје и државности, али то више не сме бити дан за тугу, него за понос нашег рода, као темељ новим нараштајима.