Храмовна слава у Белановици

dsc_8408У храму Покрова Пресвете Богородице у Белановици 14. октобра  је свечано прослављена храмовна слава. Литургијом је началствовао Архијерејски намесник качерски протојереј Светолик Марковић, а саслуживали су Архијерејски намесник колубарски протојереј-ставрофор Саша Тимотић, протојереј-ставрофор Ненад Вучићевић из Латковића, јереј Милорад Вујовић, јереј Миодраг Марковић и ђакон Слободан Пејовић

Поред верног народа, литургијском сабрању су присуствовали и представници локалних власти, директор ОШ „Сестре Павловић“ из Белановице господин Дејан Станојевић, као и многи виђени људи који су пореклом из овог краја.

Архијерејски намесник колубарски отац Саша Тимотић је у беседи  подсетио вернике на значај празника и величину коју Пресвета Богородица има у Цркви, својим надахнутим речима дотакао срца присутних верника говорећи о љубави Божијој, и на крају рекао: „Нека благослов Божији и заштита Пресвете Богородице буде на свима нама како би крст који носимо у овом тешком историјском тренутку достојно изнели. Јесу нам плећа немоћна, јесмо слаби и несавршени, али се зато молимо Пресветој Богородици и Господу нашем и Спаситељу да буду са нама. Они јесу и биће са нама само ако ми будемо својим животом са Њима, и ако живимо по законима своје Свете Правослане Цркве“.

Након литургијског сабрања овогодишњи домаћини су заједно са свештенством преломили славски колач, а уз Божији благослов одмах су се јавили и нови домаћини за славу следеће године.

Архијерејски намесник качерски протојереј Светолик Марковић, је честитао белановчанима, и свима који долазе у белановачки храм, срећну славу и рекао:  „Нека би било срећно сабрање и срећан празник да Господ благослови све вас овде који сте дошли, и све оне који живе на овој парохији а нису из оправданих разлога могли да дођу данас. А они који заборављају на Бога и на цркву своју, да их Господ призове и позове и да дотакне срца њихова да се пробуде из дремеђа и сна да и они буду са нама, једно да будемо и да тако сви ходимо Царству Небескоме. Нека Пресвете Богородица и њен омофор буде на вама свима, на овој парохији и на свим православнима где год да су, да нас она штити и чува и да њеним молитвама задобијемо Царство непролазно, вечно Царство Божије, које нам је припремљено и да се сви нађемо у руци Божијој“

Испред препуног храма и порте под руководством господина Бате Арсенијевића наступили су најмлађи чланови КУД „Димитрије Туцовић“- ученици ОШ „Сестре Павловић“ из Белановице и својим пригодним програмом обележили овај дан као свечани тренутак у историји овог места.

Старешина храма јереј Благоје Видаковић се обратио присутним верницима, упутио им своју захвалност на подршци и помоћи како поједницима тако и свим парохијанима, и рекао:

„Браћо и сестре помолимо се Пресветој Богородици данас и њеном Сину Господу нашем Исусу Христу да нам помогну у нашем труду да у свему будемо онакви какве нас Бог очекује и због чега нас је створио и послао у овај свет, и то у овако тешко и озбиљно време. Он не очекује од нас да учинимо више него што можемо, али ни мање него што смо у стању. А то је да испуњавајући вољу Божју, будемо достојни имена хришћанског и имена светих наших предака који су и у миру и у рату, и у ропству и у слободи знали бити и остати народ Божји, онако као што и ми треба да чинимо.“

Трпеза љубави коју су припремили домаћини угостила је велики број верника како из качерског краја, тако и госте који су данас дошли у овај храм да заједно прославе  Пресвету Богородицу и црквену славу.

Љиљана Видаковић