Храмовна слава Света Три Јерарха у Пожеги

_DSC0722Дана 12. фебруара 2017. године Господње, у другу припремну недељу пред почетак Великог и Часног поста, недељу Блудног сина, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Пожеги поводом Света Три Јерарха, храмовне славе нове пожешке цркве. Његовом Преосвештенству су саслуживали Архијерејски намесник пожешко-ариљски протојереј-ставрофор Ненад А. Величковић, старешина Старе ужичке цркве протојереј-ставрофор Милић Драговић, парох косјерићки протојереј Радомир Трипковић, старешина пожешке цркве јереј Крста Лазић, парох ужички јереј Милан Луковић, парох ариљски јереј Бојан Милошевић, парох засељски јереј Дејан Војисављевић, парох горобиљски јереј Милан Ђокић, јереј Часлав Филиповић, као и пожешки пароси, јереј Милорад Козодер, јереј Милан Јордовић, јереј Божо Главоњић, уз саслуживање протођакона Александара Грујовића, ђакона ариљског Бранка Росића и ђакона пожешког Александра Каранца.

Молитвеном сабрању у пожешком храму је присуствовао велики број верника који  су узели учешће у литургијској прослави црквене славе, уз присуство представника градске власти, Војске Србије и Полиције, као и монаштва из Овчарско-кабларских манастира Никоља и Успења.

_DSC0726На малом входу је одликован господин Обрад Гавриловић за несебичну љубав и помоћ приликом градње цркве Сабора српских светитеља на Миљаковини. На предлог Епископа жичког Јуситна, Синод Српске Православне Цркве га је одликовао орденом Светог Краља Милутина.

У својој архипастирској беседи Епископ Јустин је изразио радост што се наставља са изградњом Храма Света Три Јерарха, а што је видљиво кроз уградњу пода у овој цркви. Будући да су читане две јеванђељске перикопе, Епископ је посветио пажњу обема истичући значај величине данашњег празника и тројице светитеља који су били учитељи и утемељивачи догмата Цркве Христове. Говорио је о њиховом животу и значају, те да су они заједно пред Господом, па им је и празновање заједничко. Дајући поуку на причу о блудноме сину, Епископ је истакао величину дара слободног избора, која са собом повлачи одговорност, цитарајући Апостола Павла: „Све ми је дозвољено, али све не користи“ (1 Кор 6, 12). Огреховљена слобода разједа заједницу, тражи своје и чини да се укида истинска слобода у Христу. Ова је, пак, усмерена на изградњу односа, на радост боравка у Очевом Дому и стално славље пребивања у благодати. Ипак, пример заблуделог сина је показатељ истинског покајања. По речима Епископа, Отац наш Небески прихвата свакога ко Њему приступа са искреним покајањем у срцу.

Велики број верника и деце је приступио Чаши Тела и Крви Господње, након чега је освећен и пререзан славски колач. Домаћин овогодишње славе је био пожешки привредник Славко Николић са породицом. Након Свете Литургије је уприличено послужење за све присутне.

 

Саво Величковић,

дипл. теолог