Храмовна слава Старе ужичке цркве

Храмовна слава Старе ужичке цркве и ове године била је повод да се у нашем малом храму по величини, а великом по древности и чувењу, саберу православни хришћани Ужица и околине, како би једним устима и једним срцем славили преславно и величанствено Име Божије.

У лицу архијерејског намесника ужичког протојереја-ставрофора Милоша Босића, који је началствовао Светом службом, видели смо лице нашег Епископа жичког Г. Јустина, који ове године није могао бити лично са нама. Празничну радост су нам увеличали старешина пожешке цркве протојереј Божо Главоњић, протонамесник Александар Јевтић, парох при Храму Светог Саве у Краљеву и бивши парох наше цркве, као и многобројни ужички свештеници, садашњи и бивши.

 

Отац Александар Јевтић, уредник Жичког благовесника, обратио се присутнима беседом за памћење, након прочитаног Јеванђеља. Богомудрим речима повезао је прво васкрсење у коме је Бог Творац и Сведржитељ ни из чега призвао свет и човека у постојање, а потом ради нашег спасења у лику Сина свога дошао у тај исти свет да му дарује живот вечни кроз домострој спасења. У краткој, али језгровитој беседи нагласио је како вера бива од проповеди и да су на темељу такве вере рођени и апостол Тома и жене Мироносице, као и апостол и јеванђелист Марко, заштитник ове светиње. Та вера је оживљавала хришћане кроз векове и данас светли у овом Божијем свету и у граду Ужицу.

Након Свете Литургије, освештања славског жита и колача, литургијска заједница при нашем храму поделила је трпезу љубави са драгим гостима. Уз благословене дарове славске трпезе присутнима су у цветној порти, а под крошњом старе липе, ужички средњошколци и њихови професори, изнели побожне речи и духовне песме како би додатно увеличали овај празнични дан. Хвала младим ствараоцима из српског дома „ Деспот Стефан Лазаревић“, проф. др Валентини Златановић и њеним колегиницама, који настављају да сведоче да је жив Бог и да је жива душа наша.

На крају изражавамо и велику захвалност свим нашим приложницима и помоћницима у оживљавању и трајању Старе ужичке цркве кроз векове. Свештеници ове цркве и наша литургијска заједница биће заувек Ваши молитвеници пред Васкрслим Господом. Од нас Вам хвала, а од Бога здравље и живот вечни.

Ђакон Богдан Милић