Храмовна слава и рукоположење у љишкој цркви

Лета Господњег 2017. љишка црква је најсвечаније прославила своју храмовну славу Рођење Светог Јована Крститеља. Празнично славље је почело у навечерје празника вечерњим богослужењем после когa  је учињена свечана литија улицама Љига уз присуство великог  броја верника, припадника полиције и чланова фолклорног друштва. Литију су предводили свештеници: протојереј Светолик Марковић, старешина љишке цркве, јереј  Дејан Антић из Београда,  јереј Дејан Трипковић из Ваљева, јереј Миодраг Марковић, парох моравачки, јереј Александар Глишић из Великих Црљана, јереј  Милорад Вујовић, парох бољковачки и ђакон Слободан Пејовић. Након литије уприличен је наступ дечијег фолклорног ансамбла КУД „ Љиг“ из Љига, а на самом крају и скромна трпеза за све присутне.

На сам дан храмовне славе, празновање је настављено Светом Архијерејском Литургијом. Служио је Епископ жички г. Јустин уз саслужење протојереја-ставрофора Милића Драговића из Ужица, протојереја-ставрофора  Гојка Терзића из Ваљевске епархије, протојереја Светолика Марковића, протонамесника Петра Бранковића из Крагујевца, јереја Дејана Антића из Београда, јереја Миодрага Марковића, као и протођакона Александра Грујовића, ђакона Слободана Пејовића и ђакона Николе Ћурчића.

 

На  Светој Литургији Црква Божија постала је богатија за још једног презвитера, јер је сила Светога Духа  руком нашег Архипастира произвела ђакона Николу Ћурчића у чин јереја.

У пригодној беседи Преосвећени Владика је подсетио верни народ Божији на чудесно рођење Светог Јована и истакао немогућност да се светост и величина Светог Јована опишу. Нагласио је улогу Претече у историји Спасења рода људског, напомињући како је он припремао све људе за долазак Месије. У наставку беседе Владика је позвао верне да проучавају и примењују у свом животу спасоносне заповести Божије и истакао велику педагошку важност редовног читања Светог Писма и Житија Светих. Пример богоугодног живота Светог Јована Крститеља и других светитеља служе нам као јасни путокази на путу нашег духовног узрастања и подвига задобијања Царства Небеског.

Након службе Божије изведен је пригодан културно-уметнички програм и приређена трпеза љубави на којој су угошћени сви учесници данашњег празничног сабрања. У току утешенија, старешина љишке цркве се захвалио Његовом Преосвештенству на архипастирском благослову и радости коју је причинио литургијској заједници. Такође, захвалио се и свештенству које је саслуживало, верном народу, домаћинима  славе на несебичном труду, хору „Српски Православни појци“ и појцу Ивану Трајковићу из Краљева, који су својим торженственим појањем додатно улепшали данашње богослужење.

ђакон Слободан Пејовић