Ходочасничко путовање на Егину

Sv NektarijeДана 11.4.2016. године, пред зору, група побожних православних хришћана упутила се у Грчку, на Егину, на поклоњење чудотворним моштима Светог Нектарија Егинског, по заступничку молитву и благослов свеца. То је било главно одредиште ходочасника, али не и једина светиња и место које су посетили.

Пут је водио од Рашке, прво ка Солуну, тачније, његовој периферији где се налази место Суроти, и манастир Светог Јована Богослова, где су се ходочасници поклонили и помолили на гробу Светог Пајсија Светогорца. Тако духовно окрепљени и ободрени благословом старчевим, наставили смо пут даље, ка центру Солуна, где смо прво посетили славно српско војничко гробље Зејтинлик. Ту нас је дочекао сада већ легендарна старина, чувар гробља, домаћин и водич, г. Ђорђе Михаиловић. Прозборио је у беседи кратко, али и надахнуто о историји и значају гробља, одрецитовао стихове Војислава Илића Млађег, и одговарао на питања знатижељних показујући комплекс, да би затим сви заједно на челу са оцем Здравком и ђаконом Марком одслужили помен настрадалим српским војницима. Пут је даље водио у Цркву Светог Димитрија Солунског, где смо се поклонили чудотворним моштима Светог Димитрија, испросили од њега небески благослов и прикључили се Вечерњој молитви у храму која је управо почињала. Након тога уследила је мала необавезна шетња улицама Солуна и разгледање знаменитости, да би затим група стигла у Паралију где је било предвиђено ноћење.

Рано изјутра настављен је пут према Атини, тачније, луци Пиреј где је био усидрен трајект за Егину и где је ходочаснике, као домаћин и водич, чекао јереј Саша Станојевић, докторант богословских студија у Атини и парох у Коропију. По доласку на Егину и смештају у конаку, нестрпљиви поклоници су прибегли моштима Светог Нектарија Егинског. Удубљени у молитву, испросили су од Светог Нектарија благослов и вишње заступништво пред Господом, за здравље и спасење себе и својих ближњих. Убрзо је почела вечерња молитва, у којој смо узели учешћа, доживљавајући је у свој њеној дубини, спокоју и светости, потресени блиским присуством свеца, упркос слабом или никаквом познавању грчког језика. Ујутру је служена Света Божанствена Литургија, на којој су сви били присутни, а већина је и примила Причешће Пресветим Тајнама Тела и Крви Христове. После краћег слободног времена проведеног у манастиру, уследио је повратак у Атину и смештај у хотелу.

Отац Саша нас је као врстан стручњак и познавалац богословља, археологије и историје упознао са главним верским, историјским и културним знаменитостима Атине, одвевши нас у посету  некима од њих. Велики догађај и откровење за све била је посета Хришћанском Византијском археолошком музеју, а посебну духовну радост и озарење свима  је пружио одлазак код старца архимандрита Нектарија Виталиса у Камаризу, кога је Свети Нектарије Егински исцелио од рака. Он нас је срдачно примио, благословио, и узнео молитве Господу за наше здравље и спасење, молећи нас при томе да му појемо на српском. У суботу изјутра група је пристигла у атинско предграђе Коропи где као парох служи наш домаћин и водич отац Саша Станојевић. Ту смо узели учешћа у Светој Литургији, на чијем крају нам се у беседи обратио старешина храма отац Јоргос Стамулис, поздравио нас, даривао прикладним даровима, као и ми њега,  и пожелео добродошлицу.

На кратко смо, затим, посетили и манастир Свете Тројице близу Коропија, где су некада, за време својих постдипломских студија боравили и служили Авва Јустин Поповић, митрополит Амфилохије (Радовић), Епископи Атанасије (Јевтић) и Иринеј (Буловић). Вече пре повратка на пут ка Србији било је слободно, што су неки искористили за предах, а неки за даље упознавање Атине и њених бројних верских, култруних и археолошких знаменитости.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОво поклоничко путовање, иако физички захтевно и напорно, све ходочаснике је духовно ободрило, обогатило и надахнуло за даљи, приљежнији и усрднији хришћански живот и  ревносније служење Господу у радости и благодарности. Оптерећеним телесним болестима улило је нову снагу за предстојеће борбе и искушења, и наду на могуће исцељење благодаћу Божијом и молитвама Светог Нектарија.

Пут је организовао протонамесник Здравко Николић, у Атини и на Егини водич и домаћин је био јереј Саша Станојевић, а превозник је био Конвој травел из Горњег Милановца. Ходочасници им свима дугују велику захвалност на исказаном труду, љубазности и професионалности.

 

ђакон Марко Ерић