Епископ Јустин у канонској посети Прилипцу

Дана 23. 09. 2018 године, у попразништву Мале Госпојине, Храм Рођења Пресвете Богородице у Прилипцу посетио је Епископ жички г. Јустин и том приликом служио Свету Архијерејску Литургију. Саслуживали су протојереј-ставрофор Ненад Величковић, архијерејски намесник пожешко-ариљски, протојереј Драган Стевић, парох ариљски, јереј Мирослав Миленковић, парох лучански, и протонамесник Милан Поповић, парох прилипачки.

 

Пре Литургије извршено је освећење икона и иконостаса који је рестауриран прилозима парохијана, а трудом оца Милана Поповића. На Светој Литургији сабрало се мноштво верног народа од којих су многи приступили Светој Тајни Причешћа. У склопу Литургије Епископ Јустин одликовао је протонамесника Милана Поповића чином протојереја, као наградом за његов тридесетогодишњи труд на парохији прилипачкој.

 

У беседи коју је одржао, Епископ је нагласио да у овим тешким временима у којима је човек човеку вук морамо следовати Христовим заповестима о љубави, јер само тако човек може испунити своје назначење дато од Бога.

Након Свете Литургије, Епископ је посетио и Међународну ликовну колонију у Прилипцу која се непрекидно одржава већ 24 године и коју је далеке 1995. године основао својим трудом управо отац Милан Поповић и која је за све ове године дала преко 500 вредних слика и скулптура. За четврт века колико колонија траје, кроз њу је прошло преко 150 уметника. Ове године колонија је окупила 25 уметника из земље и региона и тиме је потврдила и свој епит међународног културног дешавања. Колонија је почела на Малу Госпојину на дан храмовне славе и у следећих 10 дана уметници ће стварати своја дела. У селу се налазе 3 галерије које се могу свакодневно посетити и које чувају дела уметника.

У конаку цркве уготовљена је за све присутне трпеза љубави коју је са својим парохијанима припремио парох прилипачки Милан.

Вероучитељ Момчило Мајсторовић