Епископ Јустин у канонској посети Цветкама

17309601_384261345290579_5195385254875168530_nУ суботу, 01. априла 2017. године, на празник  Светих мученика Хризанта, Дарије и осталих са њима пострадалих, као и преподобног оца Симеона Дајбабског, верни народ цветачке парохије дочекао је свог Епископа. Канонска посета је започела Светом Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ жички господин Јустин  уз саслужење Архијерејског намесника жичког протојереја ставрофора Ненада Илића, пароха цветачког протојереја Ивана Терзића и протођакона Александра Грујовића.

У дану када смо похвалама величали  Пресвету Богородицу у Цветкама у Светопавловском храму звониле су речи духовног оца и архипастира Епархије жичке: „Господе, Господе погледај са Небеса и види и посети виноград овај и утврди га, јер га засади десница твоја“. Светој Чаши су приступили многи присутни, као и деца са веронауке.

Преосвећени Владика је у беседи подсетио присутне да је Црква једино место сабрања, једино место где човек  може да препозна себе и своје слабости. У Цркви се човек од слабости лечи, чувајући и поштујући заповести Божије и причешћујући се.

DSCN3039Епископ Јустин је такође нагласио да је Црква динамична, да она није само камен и зидине, како то површно доживљавају они који не долазе у Цркву, већ да је она вечна, на Христу основана и да је непроменљива у својим вредностима и догматима, док је човек променљиво биће.

„Видите и сами да неки који су били добри, који су се трудили, скренули су са правог пута, нешто се десило у њиховом животу и отпали су, “разочарали су се“, рекао је у беседи Епископ Јустин, додавши:

„Зато је Црква котва, Црква је место где ми, када упознамо своје слабости, тражимо од Господа да нам те слабости излечи; кроз Причешће, молитву, покајање, да се васпоставимо поново и да будемо синови светлости.

Господ је све установио жртвом својом крсном, јер је Господ Бог из превелике љубави према човеку пролио своју пречасну крв за спасење читавог света и том крвљу ми смо се сви искупили. Зато смо дужни, јер смо крштени у Име Пресвете Тројице, да се трудимо да задобијемо Царство Небеско, јер једино призвање достојно човека је да вечно живимо.“

Епископ Јустин је на крају своје беседе подсетио народ и на ове великопосне дане Часнога поста и на прилику да трудом, молитвом и подвигом Свето Васкрсење Христово дочекамо као нови људи, јачи, умнији, са више љубави и трпљења.

Након завршетка Литургије Преосвећени је обишао и стару цркву брвнару из 18 века, а након тога је уприличена трпеза љубави за све присутне.

Долазак духовног оца и његово присуство донело је радост и велики благослов верном народу цветачке парохије пред  Пасху – Празник над свим празницима.

Парох цветачки,

протојереј Иван Терзић