Канонска посета Епископа Јустина Врњачкој Бањи

seraphim-of-sarov_detail-vida

„Спаси, Господе, и помилуј све православне хришћане и оне који на сваком месту владавине Твоје живе православно; подај им, Господе, душевни мир и телесно здравље и oпрости им сваки грех вољни и невољни; и светим молитвама њиховим помилуј и мене јадног“ – Свeти Серафим Саровски

 

У Недељу пред Богојављање, када се молитвено сећамо и Светог Силвестра, Епископа римског и Светог Серафима Саровског, Епископ Јустин учинио је канонску посету Врњачкој Бањи.

MMP_6395Епископа је дочекало мноштво народа испред храма да окупљени око свог Архијереја учествују у заједници љубави и сједињени око Чаше спасења приме самога Христа Спаситеља света. На Светој Литургији Владици су  саслуживали: протојереј-ставрофор Ненад Илић, Архијерејски намесник жички, протојереј Часлав Јовановић, старешина храма, протојереј Миливој Илић, протојереј Саша Ковачевић, протонамесник Радован Ђорђевић, протонамесник Радош Младеновић, јереј Жарко Дончић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Ненад Јаковљевић. Прислуживали су ипођакон Дејан Камиџорац и чтец Петар Ђерковић, а за певницом је појао Иван Трајковић са богословима из Врњачке Бање.

После прочитаног одељка из светог Јеванђеља Владика је поучио верни народ говорећи о томе да све што чинимо у Цркви Божијој има духовни смисао за све нас. Свако од нас је непоновљива личност, душа жива, која има већу вредност него читав свет. Бог је удахнуо човеку дух живота, привео га из небића у биће, да би благодат Божија била на њему. Владика је рекао да човек испуњењем заповести Божијих треба да заједничари са Господом, да се утелови са Њим,  и да будемо Његови и овде на земљи али и на небу. Човек је призван и позван да вечно живи, да се наслађује гледањем лица Божијег, јер га је Бог и призвао да читаву творевину приведе спасењу. Преступом прародитеља, самим тим и нашим, род људски је постао смртан. Зато сваки човек и умире да би та клица смрти која је дубоко у њему била побеђена. Господ је победио смрт страдавши на Крсту и проливши своју Крв опрао грехе читавог света.

MMP_6501Владика је у наставку рекао да се припремамо за прослављање празника Богојављења и Онога који је извршио највећу Тајну спасења. Јер, ако је обрезање била припрема и педагогија за оно што Бог хоће са нама, онда је све то прасликовало оно највећу тајну за наше спасење, а то је крштење. Тако и сам Христос долази на Јордан да се крсти, не да исповеди грехе, већ да испуни вољу Очеву. Тиме је нама показао важност врлина смирење и послушање. Владика се осврнуо и на практичне ствари из живота и препоручио свима читање Житија Светих који су Богу угодили, Старога Завета који је припрема за долазак Христа. Свако добро дело је припрема за Причешће Тајнама Христовим.

Велики број народа Божијег у храму се причестио Пресветим Телом и Крвљу Господа Спаситеља, а после Свете Литургије приређена је и трпеза љубави.

 

ђакон врњачки,

Ненад М. Јаковљевић