Епископ Јустин служио у Рачи украј Дрине

Упркос киши и тмурном времену, верном народу из Бајине Баште и околине, данашњи дан зрачио је радошћу и топлином услед још једне пастирске посете Његовог Преосвештенства Епископа жичког г. Јустина.

Дана 11. октобра 2015. године на празник Преподобног Харитона Исповедника, Преосвећени Епископ жички господин Јустин одслужио је свету архијерејску Литургију у манастиру Рача, код Бајине Баште. У препуној манастирској цркви Епископу жичком саслуживали су игуман манастира Рача архимандрит Сава, протојереј-ставрофор Илија Лијескић, намесник рачански протојереј Горан Милинковић, протојереј Милинко Лукић, старешина цркве Светог Илије Владимир Васиљевић и јереј Владимир Малешевић, као и епархијски ђакон Александар Грујовић.

Преосвећени се обратио након прочитаног јеванђеља, беседећи и поучавајући многобројне вернике говорећи о домостроју спасења указујући на речи данашње јеванђељске перикопе.

У беседи је нарочито истакао значај заповести Божијих, чијим поштовањем нам је омогућен повратак у Рај сладости. Десет Божијих заповести преточено је у 2 Христове заповести – заповести љубави – поруке да љубимо Бога и да љубимо ближње. Међутим, не само према онима који нас воле. Вера наша и живот наш нису усмерени према онима који ласкају, већ је сав наш живот сведочење. Узор треба да нам буду Свети Мученици, који су својим животом сведочили веру у Христа.

Владика је рекао да нас Господ све учи речима простих и једноставних. Реч Јеванђеља је упућена свима, јер је до нас дошла најједноставнијим језиком, да бисмо могли да схватимо узвишеног Бога. Бог само тражи веру, коју сви можемо да му дамо.

„Зато је потребно док још имамо времена да се потрудимо да пригрлимо сву врлину Божију и да испуњавамо заповести његове“, рекао је Епископ Јустин, јер је и у Јеванђељу записано – „Ако ме љубите, заповести моје држите“ . (Јн. 14,15) То је најбитније, све остало је у другом плану. Иштите најпре Царства и правде Божије.

Након литургијског сабрања у ризници манастира уручено је признање „Рачански печат“ г. Милораду Додику, председнику Републике Српске, у оквиру свечаности „Дани Раче украј Дрине“. Услед његовог одсуства признање је примио шеф његовог кабинета г. Данијел Драгичевић.

Из архијерејског намесништва рачанског,

дипл. теолог Ненад Зекавица

Фото Дејан Секулић