Епархијски Орден Преподобног Симона Монаха додељен краљевачкој библиотеци “Стефан Првовенчани“

img_5165Дана 3. новембра 2016. године у просторијама Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ у Краљеву одржана је свечаност поводом доделе епархијског ордена. Након бројних признања којима је овенчана, Народна библиотека одлуком Његовог Преосвештенства Епископа жичког г. Јустина, примила је још једно, нарочито вредно одличје дубоког значења и смисла: Орден Светог Симона Mонаха.

Разлог за ово важно признање је што је ова установа својим вишедеценијским мисионарским делањем у области културе и образовања, завредела обележје културног упоришта локалне заједнице. Изразивши радост поводом доделе епархијског одличја, Епископ Јустин је уручио орден директорки ове институције госпођи Драгани Типсаревић. Она се тим поводом обратила сабранима: „Ваше Преосвештенство, часни оци, поштовани посетиоци, орден Епархије жичке примамо као највећу почаст и признање, али и као додатну обавезу поред имена које са поносом носимо. И орден и наше име обавезују нас на нова прегнућа у очувању културне самосвести, што и јесте племенита намера сваке библиотеке у овој земљи. Хвала Вам на овој великој почасти“.

Посетиоци су имали прилику да чују и неколико композиција у извођену градског хора „Црвчанин“, након чега је проф. Јасмина Ахметагић одржала предавање на тему: Човек и нечовечне идеје – Злочин и казна, Фјодора Михајловича Достојевског.

Из Канцеларије Епископа жичког