Духовно вече у Горњем Милановцу

По благослову нашег Епископа, у четвртак 17. јануара у организацији Црквене општине и Музеја Рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, организовано је у Парохијском дому духовно вече, тј. промоција књиге Црква у Дробљака, аутора Томаша Ћоротића. На промоцији су говорили: уредник Службеног Гласника из Београда професор и историчар Борислав Челиковић, директор Музеја из Г. Милановца виши кустос Саша Марушић, сам аутор, као и свештеник Драган Ђорем, старешина Цркве Свете Тројице у Горњем Милановцу.

На почетку духовне вечери старешина цркве је поздравио све присутне, међу њима уважене привреднике нашег града, директора компаније Металац Драгољуба Вукадиновића, затим познатог и чувеног директора компаније Таково у пензији Јована Томовића, представника војске капетана Голубовића, затим остале искакнуте људе нашег града, као и све остале. Посебно се похвалио сарадњом са Музејом Рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу као и свим другим институцијама нашег града. Истакао је потом огроман допринос аутора књиге за Цркву Божију у Црној Гори, као и његову несебичну помоћ свештеницима, монаштву и манастирима наше Цркве на тим просторима.

Саша Марушић, директор Музеја и виши кустос, аналитички је препричао садржај књиге и изнео податке о броју цркава, манастира, црквишта, некропола, о биографијама монаха и свештеника које је аутор обухватио у монографији. Посебно је поменуо да је књига штампана по благослову Владике будимљанско-никшићког Јоаникија и у издању те епархије.

Уредник Службеног Гласника из Београда професор и историчар Борислав Челиковић, рођени милановчанин, истакао је огромне заслуге Томаша Ћоровића за проучавање историје страдања нашег народа и Цркве. Побројао је све награде и одликовања које је аутор добио за свој рад, сва дела која је написао, и ову његову књигу представио као круну његовог рада. Посебно се осврнуо на период комунизма и страдање свештеника у то доба на територији коју Дробњаци заузимају. На крају официјалног дела вечери обратио се и аутор, показујући своју љубав и припадност Цркви, говорећи о њеном значају и њеној мисији у свету и нашем народу. На крају вечери развила се плодна дискусија између свештеника, говорника, привредника, верног народа из публике и самог аутора на разна питања из живота Цркве и нашег народа. Посебно занимљиво при крају духовне вечери, било је читање комичних а у исто време трагичних причица из књиге које се тичу догађаја који описују однос комуниста према црквама и манастирима у Дробњацима. На крају се старешина цркве протонамесник Драган Ђорем захвалио свима и позвао их на послужење.

Александар Пејовић,

ђакон у Горњем Милановцу