Добротворна Изложба фотографија Патријарха Павла у Бајиној Башти

Благословом Епископа жичког г. Јустина, у Бајиној Башти је отворена Изложба фотографија Патријарха Павла. У присуству свештенства намесништва рачанског и великог броја суграђана, изложбу је отворио игуман манастира Раче о. Герман (Авакумовић).

Поставка фотографија у галерији установе “Култура“ трајаће до 15. новембра, када је планирана Промоција књиге “Задужбине Косова и Метохије“. О књизи ће говорити о. Исидор, професор богословије у Призрену.

Патријарх Павле је боравио у нашем крају, као сабрат манастира Раче, од 1949. до 1955. године. Одатле идеја да изложба буде њему у част, баш око дана његовог престављења, 15. новембра.

 

Изложба је добротворног карактера, а сакупљамо прилоге у виду школског прибора и слаткиша за децу на Косову и Метохији. У сарадњи са Студентском хуманитарном организацијом “Осмех на дар“, поклончиће ћемо успешно допремити малишанима на Космету.

Ученици ОШ “Свети Сава“ су умногоме допринели успешности отварања изложбе. Поред кратког музичког програма, они су за сваког госта припремили по једну поуку Патријарха Павла на дар. Такође, претходних дана на часовима веронауке су цртали патријархов лик и својим радовима су додатно улепшали простор. У понедељак 13. новембра, ученици ће приредити музичко вече за посетиоце изложбе.

Благодарни смо ђакону Драгану С. Танасијевићу, јер нам је послао и одобрио израду светлописа Патријарха Павла које је годинама бележио својим фотоапаратом.

Жеља нам је да обележавање сећања на Патријарха Павла у Бајиној Башти постане традиција и прерасте у манифестацију хуманитарног карактера.

Ненад Срећковић, вероучитељ