Црквени хор “Свети архиђакон Стефан“ из Краљева

Историја хора “Свети архиђакон Стефан“ започиње периодом између два светска рата, када је у Краљеву постојао црквени хор, који је пратио Светог Владику Николаја Велимировића на готово свим путовањима и литургијским сабрањима све до доласка комуниста на власт, када хор престаје са радом. Од 1980.године наставља се хорска традиција учешћа у богослужењима и у културном животу града Краљева под руководством проф. Александра Шаце Путника.

 

Године 1994. доласком проф. Оливере и проф. Братиславе Барац, хор окупља искључиво младе и образоване музичаре и мења назив у Омладински мешовити хор Свети Сава, који учествује на бројним културним манифестацијама у Краљеву, међу којима су најзначајнија учешћа на духовним академијама са истакнутим уметницима. У том периоду хор бележи и бројна гостовања и путовања у нашој земљи, као и учешће на летњим духовним академијама у Студеници.

Од 2001. до 2011. године  хором руководи проф. виолине Дуња Милосављевић, када хор поново враћа назив Свети архиђакон Стефан и проширује свој репертоар духовне и традиционалне музике, учествује сваке недеље на Литургији, проширује број чланова, одлази на путовања и држи концерте у земљи и иностранству (Чешка и Словенија). У тадашњем хору су певали музичари, који су временом постали професори, диригенти и истакнути уметници.

У периоду од 2011. до 2016. године рад са хором обавља проф. виолине Сенка Мијаиловић. Хор наставља са учешћима на литургијским сабрањима недељом и поводом великих празника, учествује у појању на крштењима и венчањима верника, учествује на Фестивалу хорова у Дому Војске у Краљеву, прима нове чланове и проширује своје делатности у културном животу града.

Године 2017. на место руководиоца хора долази проф. мр Александар Јаковљевић, професор виолончела на Факултету музичких уметности у Нишу, који је посебно заслужан за даљу афирмацију хора Свети архиђакон Стефан. Проф. Александар вредно ради на обнављању и прикупљању нове литературе за хорско извођење, интензивира учешће хора на бројним културним манифестацијама у граду Краљеву, а посебно се истиче освојена друга наградa на Фестивалу хорова у Ваљеву, када је хор у укупном пласману заузео треће место у конкуренцији од 27 хорова. У овом периоду је хор учествовао у снимању серије ,,Немањићи”, певао на бројним црквеним и манастирским славама, учествовао у Светим литургијским сабрањима и гостовао у многим градовима Србије на пригодним манифестацијама.

Године 2018. уметничко руководство хором преузима проф. хармонике Милена Стојановић. Хор наставља са учешћем и појањем на Светим Литургијама, венчањима верника, манастирским и црквеним славама, Архијерејским Литургијама Његовог Преосвештенства Епископа жичког господина Јустина, на културним манифестацијама (Имендан града Краљева, Видовданско виђење поводом обележавања Видовдана, на Данима Преображења, на обележавању и парастосу поводом 14. октобра), промоцијама књига у сарадњи са библиотеком Стефан Првовенчани, на увеличавању богослужења приликом Дочека иконе Пресвете Богородице Тројеручице и на другим пригодним манифестацијама.

Црквени хор Свети архиђакон Стефан окупља пре свега вернике при Храму Свете Тројице и при Храму Светог Саве у Краљеву, који су љубављу и својим даром појања привржени духовној и традиционалној музици. Хор је током своје богате историје и промене стручних руководилаца истовремено и обнављао своје редове новим појцима, а као примарну активност је увек имао учешће на Светој Литургији, а затим и приближавање људи духовном животу, неговању духовне музике и саборности у оквиру заједничког појања, која не делује само у кругу његових чланова, већ и свих људи који заједно са хором учествују у животу Цркве.