Богослужења Великог Петка у Саборном храму у Краљеву

Дана када се Света Црква молитвено сећа на пљување, бичевање и страдање Господа и Спаса нашега Исуса Христа, верни народ се заједно са својим пастиром Епископом жичким Г. Јустином сабрао и принео Богочовеку Христу усрдно мољење и благодарење, Њему који се добровољно распео за нас.

Служба Великог Петка почиње јутрењем када се чита 12 зачала Јеванђеља која говоре о страдањима Исусовим, причама које нас полако уводе у тематику овог дана. После прочитаних зачала на јутрењу, на вечерњу Великог Петка полако почиње да се произноси појање у знак сећања на Христове муке и Његово страдање. „Данас виси на дрвету онај који је на води земљу утврдио“. Господ који је разапет на Крсту бива скинут са Крста од стране Јосифа из Ариматеје, бива помазан миром и положен у гроб. Ова праслика и данас је пренета у наш храм, када је предстојатељ Епископ жички Г. Јустин са свештеницима скинуо са Крста Христа и положио га у гроб. Новоосликана купола храма пресијавала се над гробом Господњим и заједно је са свима нама чувала Христа који изображен на плаштаници чека да за нас поново пројави своје Васкрсење и победу над смрћу.

У вечерњим часовима, плачом Мајке Божије, статијама могли смо осетити колико је Бог заволео нас људе, да ни Сина свога није поштедео нашега спасења ради. Заједно са Мајком Божијом и њеним плачом за оним пред којим дрхти васељена, верни народ са својим Епископом се присетио колико је човеково биће тужно и ништавно када је одвојено од свог Животодавца.

 

Поклањајући се страдањима Христовим, чекамо да постанемо учесници Славе Његове.

Душан Дуњић, студент теологије