Богојављенска радост у Храму Светог Василија Острошког у Кованлуку

На дан када се наша Света Црква молитвено сећа крштења Господа Исуса Христа и чудесне пројаве Свете Тројице на реци Јордану, Свету Архијерејску Литургију у Цркви Светог Василија Острошког у Кованлуку служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин.

 

Већ у раним јутарњим часовима Храм Светог Василија био је испуњен мноштвом верујућег народа и деце који су дочекали свог духовног пастира Владику Јустина. На молитвеном сабрању Владики су саслуживали: архимандрит Дамјан (Цветковић), архимандрит Сава (Илић), архијерејски намесник жички Ненад Илић, старешина храма протојереј Иван Радовановић, као и протођакон Александар Грујовић.

У празничној беседи Владика Јустин истакао је значај данашњег празника у којем се први пут открива Света Тројица у три лица као Отац, Син и Свети Дух. На крштењу Христовом зачуо се глас Очев са неба који је рекао: ,,Ово је Син мој Љубљени, који је по мојој вољи“, а Дух Свети у виду голуба је сишао на Њега. Својим крштењем у реци Јордану Господ је осветио све воде света. И то чудо и та тајна се понавља на данашњи дан у коме сви учествујемо и освећујемо се водом телесно на здравље али и душевно на очишћење и просвећење.  И да ту воду користимо са вером испуњавајући закон Христов о љубави. Владика Јустин је тиме указао на две највеће новозаветне заповести о љубави према Богу и ближњима. Да се све одиграло зарад нас и нашега спасења. Да је Господ све учинио да нас призове на чињење добрих дела и да нам буде помоћник на путу спасења људске душе заједно са својом мајком Пресветом Богородицом, Светим анђелима и Светим Јованом Крститељем. И да ће спасење и победа доћи једино уз Божију помоћ.

Након заамвоне молитве уследио је Чин великог водоосвећења, а након тога уручен је Орден Светога Саве 2. реда господину Љубинку Трифуновићу предузетнику из Кованлука и грамата добротвора господину Милану Деспотовићу из Рибнице, за велику љубав и великодушност према Цркви Светог Василија Острошког у Кованлуку.

Својим анђеоским гласовима Свету Архијерејску Литургију улепшао је хор који чине ученици Основне школе ,,Вук Караџић“ из Рибнице.

Вероучитељ Марко Јоргић