Бадње вече и Божић у Кушићима код Ивањице

Рођење Твоје Христе Боже наш, засија свету светлост

богопознања, јер се у тој светлости звездом учаху они

који звездама служе, да се клањају Теби, Сунцу Правде,

и да познају Тебе са висине Истока, Господе, слава Теби!

Највећи хришћански празник после Васкрса, због особитог значаја у нашој Цркви назива се „Мала Пасха“, а Свети Јован Златоуст назива га „часнијим и славнијим од свих празника и мајком свих празника“. То је празник Рођења витлејемског Богомладнца Господа Исуса Христа, кога цела васељена слави уз радосни хришћански поздрав „МИР БОЖИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ – ВАИСТИНУ СЕ РОДИ“.

 

Тако су и мештани села Кушића надомак Ивањице заједно са својим парохијским свештеником јерејем Зораном Стевлићем дочекали светло Рођење Господа Исуса Христа. Славље је започето вечерњом службом на Бадње вече, после службе уследило је освећење и паљење бадњака испред храма, као и послужење. Отац Зоран се обратио мештанима овога села и захвалио добротворима који су помогли у прослави овог празника. Нагласио је да Цркву Христову чини и верни народ и да треба што чешће да је посећују и причешћују се, јер Црква је Тело Христово.

 

На празник Рођења Господњег – Божић, Свету Литургију служио је парох миланџански јереј Зоран Стевлић у Храму Успења Пресвете Богородице. Доста верног народа а нарочито деце узело је учешће у Светом Причешћу. Отац Зоран је у својој беседи истакао речи из Јеванђеља по Луки: “И рече им анђео: не бојте се, јер вам ево јављам радост велику, која ће бити свему народу. Јер вам се роди Спас, који је Христос Господ у граду Давидову (Лк. 2,10-11).“Из ових речи отац Зоран је објаснио верницима значај празника, да је Христос рођен у витлејемској пећини од Дјеве Марије и свог земаљског оца Јосифа, и како су мудраци пратећи звезду дошли у Свети град да се поклоне Спаситељу света, дарујући му злато, тамјан и смирну, што је била тројака мисија Исуса Христа када је дошао у свет.

После Свете Литургије уприличено је послужење испред храма, где се отац Зоран захвалио мештанима овог села што су дошли у храм да се помоле Господу и да на најрадоснији могући начин дочекају Рођење Господње.

ученик Богословије Стефан Стевлић