Ариљски дечји црквени хор на поклоничком путовању

Основци који су активни чланови ариљске литургијске заједнице обрадовали су у Недељи свих светих евхаристијско сабрање у старој ужичкој цркви својим учествовањем у тајни радости сједињења са Христом, али и певањем богослужбених и духовних песама. Окрепивши се након свете Литургије обилним доручком имали су прилику да чују речи домаћина, протојереја-ставрофора Милића Драговића, који им је на себи својствен начин представио цркву Светог Марка и њен историјски пут почев од самог подизања 1721. године, па све до последње обнове 2006. године. У овој духовној оази деца су осетила топлину гостољубља узвративши љубав како својом пажњом, тако и примерним и дисциплинованим понашањем.

У плану овог путовања била је и каранска Бела црква. Благодарни смо били на љубави и гостопримству које су нам и овде указани од стране свештеника Вељка Јараковића и његове супруге. О задужбини жупана Петра Брајана из XIV века на интересантан и живописан начин приповедао нам је теолог и вероучитељ Радосав Остојић. Он нам је показао и римске камене споменике из II и III века и истакао историјски значај и самог места као и ове светиње која је некада била манастир исто као и наша ариљска црква.

У хладовини лепе каранске црквене порте наставник музичког Иван Димитријевић је деци одржао последњу хорску пробу за ову школску годину.

Путовање је реализовано у организацији црквене опшине Ариље, благословом протојереја Драгана Стевића, старешине цркве.

Младен Миливојевић,

ђакон и катихета ариљски