8. сабор Преображењски котлић при вазнесењском храму у Рогачици

Празновање овога великога Господњег празника почело је са св. Литургијом која је служена са почетком у 8 часова. Служио је парох рашки,  презвитер Александар Суботић а саслуживали су му презвитери рогачички Божо Главоњић и Владимир Кораћ. За певницом су одговарали протојереј  Љубиша Јагодић, вероучитељ Радомир Митровић и богослов Дарко Васић. Велики број верног народа из Рогачице и околине био је присутан на служби и примио Св. Причешће, што сведочи о њиховој вери и жељи да живе светотајинским животом.

Пригодном беседом се обратио старешина храма Вазнесењског, презвитер Божо Главоњић. „Ово је дан који створи Господ, обрадујмо се и узвеселимо у њему“. Подсетио нас је на догађај из јеванђеља, када Господ пита ученике своје „Ко говоре људи да је син човјечији?“ (Мт.16,13) Ученици кажу да га једни изједначавају са Јованом Крститељем, други са Илијом, или са неким од пророка. Преображењем на гори Тавору, осам дана касније сам Господ даје одговор. У Таворској светлости поред Њега су Мојсије и Илија, а то гледају омиљени ученици апостоли Петар, Јаков и Јован. Стари и Нови Завет кроз њих созрецавају тајну Таворске светлости, чији је каснији следбеник Св. Григорије Палама. Лице Господње сија и показује праву природу Богочовека, свуда око нас се осећају делатне силе Божије, које преображавају човека и свет.

Отац тада поздравља вредни народ који се труди у пољима и својим домаћинствима, у древној Србији, покрај реке Дрине, главне артерије крвотока Српскога Народа Божијег. Бог је овај крај обдарио благим ваздухом, плодним пољима, добрим водама и све то зри и даје плодове у ове празничне дане. Захваљује се народу што брине о својим духовним коренима, препокривена је црквена сала, обновљена јe улазна капија и павиљон, сазидана нова чесма. Позива их да и даље наставе на обнови храма из 19. века, јер на тај начин преображавају и граде себе.

Овај црквено народни сабар – Осми Пребраженски котлић почео је на прави начин, литургијским сабрањем и примањем благодатних дарова Христових, а наставио се даље целодневним активностима и пригодним програмом. Пристигле су екипе које су се такмичиле у припремању најбоље рибље чорбе, њих 29 из следећих места: Рогачице, Бајине Баште, Својдруга, Пилице, Перућца, Јеловика, Растишта, Ужица, Ариља, Чистобродице-Пожега, Чачка, Угљевика-Република Српска. Постављене су шатре, штандови са робом, рингишпил, трамболине и други занимљиви садржаји за децу. Док се чорба кувала пристизало је мноштво народа, са свих страна. Жири је вршио одабир најбољих учесника, а паралелно се одвијао фолкорни програм. У њему су учествовали КУД „Миленко Топаловић“ из Бајине Баште, певачке групе „Бисери Ђетине“ из Костојевића и „Сложна браћа“ из Рогачице, а самостално је наступио народни песник Светозар Алексић из Љештанског.

Прва три места освојили су:

  1. „Дрина-вет“, Рогачица
  2. „Растиште“, Растиште
  3. „Угљевик“, Република Српска

Утисак је да су се људи зближили, провели време са својим породицама око храма. Дат је садржај, што пуно значи, јер то одваја ово саборовање од класичне „шатре и музике“. Осећа се свуда жеља, да се покаже оно што је хришћанско наслеђе нашега народа, да дели и да буде заједно у најтежим временима. Кроз веру и традицију даје се пострек младима, да стварају породице и развијају своје родно место, са којим су се данас могли поносити.

презвитер Александар Суботић